ceturtdiena, 2020. gada 18. jūnijs

2020. gada otrais negaisu periods CĒBERS

Lapa slēgta
------------
Pie šā var pieskaitīt jau negaisus, kas Latvijas centrālos rajonos bija pirms dienas - 17.6.2020.
------------
*17.6.2020. Negaiss BERKLIJS, kas pirms pusnakts masīvi zibeņoja starp Siguldu un Cēsīm- tur nesis arī izteiktu krusu. Tā ziņo.
------------
*18.6.2020. Jau agrā rītā - mērena zibeņošana Latvijas rietumu krastos. Plkst. 23:00: Dienas otrajā pusē - ir negaisi centrā un Dienvidkurzemē. Pašā vakarā - arī Ziemeļ-Vidzemē un pie Latvijas D robežas. Dienā viss savienots ar +31+32 grādiem daudzviet.
Ziņo: par krusu pēcpusdienā - Iļģuciemā. 
- Paša dienas redzējums/ Rīgas ziemeļos...Šodien- ap 17:00/ Uz rietumiem no Mežaparka/ sāka dārdināties, mākoņi ļoti lēno nāca no DA puses, tepat arī izlija. Bija samērā daudzi pērkoni, aizņemtības pēc redzēju dažus zibeņus. Tuvākais "7 sekunžu" attālumā. Viens negaiss gar pašu degunu aizgāja gar Ķīšezera pusi, otrs- gar rietumu pusi. Negaisu brīdis ilga līdz 18:30. Lietus: 1 pile 2 rindās. Uz DA izveidojās vēl kāds cb mākonis, kas arī turpat uz vietas izlija. Arī pēc šiem negaisiem - aizvien ir karsts un sutīgs.
23:00. Vakarā zibeņo uz Latvijas D robežas.
----------
*19.6.2020.
Paša redzējums/ naktī pēc pusnakts: vispirms ilgstoši zibeņoja D pusē, taču ap 1:00 sākās zibeņi tiešā tuvumā, daudz līnijveida spērieni. Lielākoties "10 sekunžu" attālumā R pusē. 10 minūtes lija lielām lāsēm. Pēc brīža vēl mēreni uzlija ar mazāku zibeņošanu - vairāk pa mākoņiem.
---
Gubumākoņa redzējums (saitē meteolapa.lv): Skaista, sen neredzēta un nepieredzēta nakts negaisu izrāde un zibeņu uguņošana Rīga vairāku stundu garumā un ne piles lietus no tās pie manis Pārdaugavā Šampetera pusē, kaut zibeņi un spērieni ļoti tuvu, tikpat ka virs galvas. Diena neizturami karsta un svelmaina, paredzētus āra darbus nācās atcelt, tuksneša debesis un spoža saule,+30 grādi. Pecpusdien DA pusē tepat Rīgas nomālē strauji izveidojās tobrīd vienīga LV negaisa šuna, kas zibeņoja, ribeja un strauji auga, mākoņi apkārtne vairojās, viens negaiss aizgāja Rīgas DA pusē, otrs uz Jūrmalas pusi, un pavidam īsa lietusgāze milzu lāsem un svaiguma sajuta. Vakarā/nakts sākumā plaša negaisu fronte lēnām tuvojās no D, DR puses, skaisti zibeņoja un pamalēs auga arvien jaunas gubas un pērkongalvas, kas deva cerību, ka negaiss neizjuks un sasniegs Rīgu. Lēnam tuvojās, skaista rūsa , milzu lakta. Viena aktiva zibeņojoša šuna aiziet uz Jūrmalas pusi, bet Rīgai pāri strauji veļās zemo mākoņu valnis vai rullis (roll cloud) ar mērenam vēja brāzmām un nu izrāde var sākties. Ik pa brīdim spilgti,spoži zibens uzpleksnijumi un skali, jaudīgi un spradzienveidīgi pērkona grāvieni dažu sek. attalumā, daudzi spēcigi un skaisti zibeņi uz zemi, ik pa minutei negaisa aktivāka fāzē un daži apdullinoši tuvi sperieni, lietus ne piles. Kādu pusotru stundu varēja vērot skaistus tuvus zibeņus, gan uz zemi, gan mākoņos, skaisti sazaroti zibeņi mākoņos praktiski virs galvas, jo negaisa lakta bija virs mums un biezi perkondardi un klusāka rūkšana no zibe'niem mākoņos. Lietu tā ari nesagaidiju, pēc 2 naktī negaiss attalinājas un nomierinājas.. Pec visa spriezot Rīgas A pusei un centram vajadzetu dabūt pēc pilnas programmas. Kopumā viens no skaistākiem negaisiem pēdejos gados.
---
Latvijā- naktī: masīvi zibeņoja pēc pusnakts galvenokārt Latvijas vidienē. Neliels negaiss izveidojās arī Ziemeļvidzemē.
==> Daudzu rīdzinieku zibeņu kadri šajā naktī. <==
---
Dienā - vakarā: daži ne visai aktīvi negaisi no DA puses nāca galvenokārt pār centrāliem rajoniem un Kurzemē.
Mana paša redzējumi/Rīgas ziemeļi. Lēni nāca izteikti cb padebeši no DA puses, tie tuvumā atnāca ap 20:30. Mēreni negaisa mākoņi, kas nepilnas divas stundas deva nelielu zibeņošanu un slinkus pērkonus. Daži lielāki zibeņi jūras pusē bija no viena mākoņa, kas devās prom. Visa starpā bija neliela lietus brāzma, kas ilga kādas minūtes 10. Kopumā visi padebeši izlija uz vietas, kā saka.
----------
*20.6.2020.
Nakts mierīga.
22:30. Dienas laikā - zibeņošāna no nelieliem mākoņiem, kā arī - ir viens lielāks negaiss Vidzemē. Vakars - mierīgs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru